Creatieve schaduwen

09:44 Senna T. 4 CommentsOp een regenachtige avond fietste ik naar de campus voor wat studiofotografie. Het onderwerp stond nog niet vast, dus bracht ik in om schaduwen te fotograferen. Dat bleek een uitstekend idee, wat we hebben ongelofelijk veel lol gehad bij het maken van deze foto's. 

Het vinden van een goede schaduw

Alles wat je nodig hebt voor wat schaduwfotografie is een lichtbron en een achtergrond. Nu was het even uitvinden wat dan de beste lichtbron was, en hoe je dan een scherpe schaduw krijgt. Twee ondervinden die wij deden: gebruik een zo hard mogelijke lichtbron (en elk geval geen softboxen etc) en sta zo dicht mogelijk bij de achtergrond. 
Vervolgens moet je op zoek naar een hoek van waaruit je wel de schaduw ziet, maar de persoon (of ander onderwerp) niet voor de schaduw staat.  Ingewikkeld, maar o zo leuk. 


Schaduw met zaklamp


Schaduw met studiolamp


We ontdekten dat wanneer je de lichtbron schuin op het onderwerp/persoon laat schijnen, de schaduw vertekend. We gebruikten dat voor wat creatieve schaduwen.

 


En toen wandelde er een reus onze studio in
Het was de tocht door de regen helemaal waard. En dat terwijl regenachtig nog licht uitgedrukt is. Met bakken uit de hemel is een betere omschrijving, want de regen was doorgedrongen door vier lagen kleding... (ja, een regenjas was slim geweest) en mijn sokken en broek waren doorweekt. Nog een geluk dat ik van iemand een droog paar sokken en een vest kon lenen.

Dus zeker een keer doen! Je hebt er helemaal geen studio voor nodig. Een zaklamp en witte muur werken ook. 

Groetjes Senna


4 opmerkingen: