Zoom burst met bokeh

02:26 Senna T. 1 Comments
Nu ik weer terug ben in Enschede kan ik ook weer naar de activiteiten van mijn fotografievereniging! Vorige week gingen we zoom-burst foto's maken. Het was mega koud (en ik was een handschoen kwijt) dus we zijn niet heel lang buiten gebleven, maar toch leverde het leuke plaatjes op. 

Zoomburst

Met zoom-burst fotografie zoom je in of uit op je onderwerp terwijl je de foto maakt. Je hebt hiervoor een lange sluitertijd nodig (of je moet heeel snel zoomen) en dus ook een statief, of andere stabiele ondergrond. Deze techniek werkt het beste als je lichtbronnen in je foto hebt, die leveren namelijk gave strepen op. 
Bij de eerste foto's die ik maakte zag je alleen maar strepen, maar eigenlijk wilde ik het onderwerp graag scherp in beeld. Ik ben een beetje gaan experimenteren en kreeg uiteindelijk het gewenste resultaat. 
De truc: gebruik een extra lange sluitertijd (bv10 seconden) en zoom alleen tijdens de eerste paar seconden. Hierdoor zie je de lichtstrepen, maar je onderwerp is ook nog herkenbaar. 

f/9, 10 sec, ISO-200

Bokeh

Als echte bokeh-fan kon ik het natuurlijk niet laten om ook daar mee te experimenteren. Op de foto hieronder (en ook de openingsfoto) zie je bokeh van de lichtjes en ook een min-of-meer scherp gebouw. Dit effect heb ik bereikt door zowel te zoomen als de focus te verleggen tijdens het maken van de foto. En ja dat is net zo lastig als het klinkt. De onderstaande foto vind ik heel grappig. Precies toen ik de foto aan het maken was reed er een bus voorbij. Wat er precies gebeurd is weet ik niet, maar het geeft elk geval een bijzonder effect. 


Bij deze foto zie je dat het perspectief ook verbuigt bij het maken van de foto.

Tot slot nog even wat chaotische abstracte foto's:

Kruispunt. f/9, 5 sec, ISO-200

Abstract (zoom en focus) f/9, 5 sec, ISO-200
Deze maand is het rustig op mijn blog geweest en ook heb ik minder de tijd gehad om andere blogs te lezen (of te reageren). De reden? Ik ben begonnen met een full-time stage. De komende twintig weken werk ik lekker van 9 tot 5 bij een mediabedrijf. Waarschijnlijk zijn er veel van jullie die dit al jaren doen, maar voor mij is het behoorlijk wennen. Het vroeg opstaan gaat inmiddels wel, maar mijn vrije tijd vliegt echt voorbij en 's avonds heb ik vooral zin om helemaal niks meer te doen. Gelukkig is mijn stage meestal leuk en leer ik veel nieuwe dingen. Afgelopen week mocht ik al mee met video-opnames maken van een evenement. Ondanks dat ik het echt verdomde spannend vond was het ook heel gaaf om te doen. Verder ben ik vooral bezig met het maken van montages.

Bedankt voor de reacties op mijn vorige artikel!
Groetjes Senna

1 opmerking:

  1. Hoi Senna,
    Totaal andere soort beelden, dan waar ik me mee bezig houd, maar ik hou wel van kunst!
    En dit vind ik schitterend. Wat is je werk prachtig!
    groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen