Dit is de 3D-animatie die ik maakte!

13:32 Senna T. 13 CommentsAfgelopen week is voor mij het schooljaar weer begonnen. Het is wel weer wennen na een lange vakantie en ik moet dan ook echt inkomen. Nu ik weer een beetje in de schoolmodus ben, lijkt het mij leuk om een project van vorig jaar te delen. 

3D modelleren


Voor dit vak moesten we een digitaal 3D-ontwerp maken en animeren. Het object moest bestaan uit twee gecombineerde voorwerpen. Na het maken van 3D schetsen (dus schetsen met diepte, oei moeilijk!) gingen we het voorwerp in het programma Maya maken. Ik combineerde een wekker en een drum.

Als je de video niet kunt zien klik dan hier

Maya is, zeker in het begin, een erg ingewikkeld programma. Voor degene die er nog nooit van gehoord hebben zal ik proberen heel kort te omschrijven hoe het werkt:

Je kunt vormen maken, samenvoegen, vervormen ect. Vervolgens geef je de oppervlakten een kleur of textuur. Dan moet er nog een achtergrond toegevoegd worden. Licht moet worden toegevoegd, een camera voor het standpunt en schaduwen en reflecties moeten toegepast worden. Tot slot moet je nog zorgen dat het beweegt. 

Het leukste aan 3D-modelleren vind ik dat je objecten heel realistisch kunt namaken (veel beter dan wanneer ik het zou tekenen). Ook is het erg tof dat de reflecties en schaduwen door Maya berekent worden. Heel frustrerend vind ik dat regelmatig het programma vastloopt. Of er gebeurd niet wat je wilt. De render-tijden zijn ook eindeloos. Ik heb dus, zeker toen de deadline in zicht was, erg geërgerd achter mijn laptop gezeten. Maar uiteindelijk vind ik het toch erg leuk om te doen. Ik heb zelfs nog in de vakantie een nieuw object gemaakt! (hoewel die nooit is afgekomen)

schetsen van het object


Voor een van de vakken die ik nu heb moeten we Maya gebruiken als onderdeel van een game die we moeten maken. Het lijkt mij erg leuk om dit te leren.

Bedankt voor de reacties op mijn vorige artikel!
Liefs Senna

13 opmerkingen:

 1. O super knap!! Leuk dat je het met ons deelt Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Senna.

  Super leuk en knap heb je dit gemaakt.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow zo goed gedaan! Zou het echt niet kunnen :) Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow... mooi gedaan Senna, zo een krak ben ik ook niet in die dingen. Ik sta wel paf van bewondering voor mensen die dit wel kunnen, knap!

  grtjs,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow Senna! Ik vind het geweldig. En ook zo creatief, hoe kom je erop. Het geheel ziet er zo verzorgd uit en goed van compositie. Is mijn bescheiden mening... Het lijkt me ontzettend leuk om zoiets te kunnen maken. Super gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ook met Maya moeten werken voor m'n studie Bouwkunde en wat heb ik een ruzie gehad met Maya en m'n laptop! En die rendertijden inderdaad.. vreselijk! Ik heb zelfs een toets gehad over Maya, maar dat ging maar met hakken over de sloot bij de herkansing. Ik vind 't super knap dat jij er wel zo goed mee overweg kan en ook nog super creatief!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pff ja ik heb ook heel wat keer wanhopig achter mijn laptop gezeten hoor (idiote rendertijden en dan vervolgens een foutje ontdekken...) :p

   Verwijderen
 7. Oh wat knap! Hij is echt gaaf geworden hoor! Het is sowieso echt een leuk idee :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Senna,

  dit heb je echt heel mooi gemaakt.
  Ik heb je filmpje hier maar ook op youtube zelf bekeken omdat ik geen geluid erbij kon krijgen. Misschien heb je dat er ook niet bij maar leuk is hij zeker :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Helma! Ligt niet aan jouw computer, er zit inderdaad geen geluid bij.
   Groetjes Senna

   Verwijderen
 9. Hoi Senna,
  Kijk dat is nog eens leuk wakker worden. Wat een grappige wekker!!
  Jij zal je niet verslapen..hihi..!!
  Kijk zo doe je nog eens ideeen op.
  Mooi getekend ook.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het verslapen was eigenlijk de inspiratie om voor deze wekker, haha. Misschien moet ik hem maar echt gaan uitwerken ;)
   Dankjewel! Groetjes Senna

   Verwijderen
 10. Hoi Senna,
  Wat is die wekker gaaf!!! Zo'n wekker-drumste wil ik in het echie ook wel hebben!!!
  Echt design van hoog niveau! Erg knap van je!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen