6 voor- en nadelen van een 50mmlens op citytrip

06:51 Senna T. 13 CommentsTijdens mijn citytrip naar Parijs heb ik alles gefotografeerd met een 50mm-lens. In de eerste instantie koos ik voor de 50mm-lens omdat deze lekker licht is (en je er toch de hele dag mee rond loopt). (Klik hier voor de foto's)

Ik had niet verwacht dat het mij zo goed zou bevallen. Uiteindelijk heb ik de hele week de 50mm lens op mijn camera gehad.Voordelen

1. De 50mm lens is lekker licht, dit zorgt ervoor dat je geen vermoeide armen/nek krijgt wanneer je de hele dag op pad bent.
2. Snel klikken en weer door. Je kunt niet zoomen, hierdoor heb je eigenlijk maar één hand nodig bij het nemen van je foto's. Mijn camerariem had ik ook niet om mijn nek hangen, maar om mijn pols gewikkeld zodat ik makkelijk vanuit één hand foto's kon nemen. Zeker wanneer je op citytrip bent met mensen die niet overal mooie plaatjes van willen maken is het heel handig dat je snel een foto kunt maken.
3. De beperking maakt je creatiever. Doordat je vast zit aan de brandpuntafstand van 50mm moet je wel op een andere manier foto's maken. Dit kan door naar voren en naar achteren te lopen om een leuke compositie te krijgen, maar ook door juist te kijken naar wat er in beeld komt zonder van te voren precies te bedenken wat je op de foto wilt. Ik merkte zelf bijvoorbeeld dat leuke details mij opeens opvielen.
4. De 50mm lens is vaak een erg lichtgevoelige lens. Je kunt dus met een groot diafragma (klein f-getal) fotograferen. Ook vind ik vaak dat met mijn 50mm lens de kleuren en het contrast in de foto mooier is.
Nadelen

1. Je kunt gebouwen vaak niet in zijn geheel op de foto zetten. Als je dit wel wilt zul je ver naar achter moeten kunnen lopen om zo het hele gebouw op de foto te kunnen zetten. Dat kan niet altijd, zeker in een grote stad met hoge gebouwen.
2. Je kunt niet inzoomen. Vaak kun je dit met je benen oplossen (door naar het onderwerp toe te lopen), maar als je bijvoorbeeld iets op het dak van een hoog gebouw wilt fotograferen wordt dit lastig.

Dit was mijn persoonlijke ervaring met de 50mm lens toen ik naar Parijs ging. Of het een aanrader is om je 50mm lens mee te nemen hangt denk ik vooral af van wat je graag wilt fotograferen en hoeveel tijd je hiervoor neemt.

Welke lens zou jij meenemen op citytrip?

Bedankt voor de reacties op mijn Parijsfoto's,
Liefs Senna

13 opmerkingen:

 1. Ik neem deze lens meestal mee op citytrip! Hou er echt van. Enige nadeel is dat je niet kan inzoomen inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen ik naar rome ging heb ik heel erg getwijfeld. 50 of 35 mm mee? Uiteindelijk koos ik voor 35 mm wel voor die reden van de gebouwen, en nog steeds wel licht en lichtgevoelig :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zelf heb ik geen 35mm maar zou er graag een hebben om inderdaad de gebouwen op de foto te zetten! :)

   Verwijderen
 3. Foto's met een 50mm lens vindt ik ook mooier, maar vind het wel altijd vervelend dat je beperkt bent met je beeld (niet inzoomen en uitzoomen).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb geen enkel verstand van lenzen, maar het is wel interessant om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik neem altijd m'n kitlens mee als ik op reis ga! En daarmee is het ook echt de enige keer dat ik 'm gebruik, haha. Wel heb ik altijd m'n 50mm nog zitten, voor portretjes enzo :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal waar wat je zegt over de 50mm :) Die gebruik ik ook altijd! Vaak tijdens een reis baal ik dat ik een bepaald gebouw er niet helemaal op krijg, maar achteraf vind ik het nooit zo'n probleem omdat juist die 'gecropte' foto's veel creatiever zijn geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook ik ben geheel verslingert aan de 50mm lens.
  En het is precies zoals jij het hier beschrijf.
  Al jouw beschreven voordelen ervaar ik ook zo.
  En het nadeel dat je wat meer moet lopen, ach zie het ook maar als een voordeel, lopen is gezond :-)

  Tegenwoordig heb ik er nog een nieuwe liefde bij de 25mm.
  Ook een aanrader voor een city trip.

  Leuk en helder artikel Senna.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kan er nog niet zo chill mee omgaan. Mis het dan zo erg dat je niet kan inzoomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als ik al op citytrip ga, zou ik een compact camera meenemen, die zijn tegenwoordig ook heel goed en ze zijn zo handig mee te nemen. En vaak zit er ook nog wat zoom op en kun je ook nog aan de instellingen werken....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn 50mm lens kon eerst een hele tijd niet van m'n camera af, dus die lens zat er altijd op, ook op vakantietripjes. Inderdaad onhandig dat je niet gebouwen niet helemaal erop krijgt, maar voor detail foto's is ie zo goed! Nu kan mijn 50mm lens wel van m'n camera af, dus neem ik die lens en nog een andere zoom lens mee op mijn citytripje naar Londen binnenkort!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Senna,
  het is wel een idee om dan een 50 mm lens mee te nemen.
  ik heb daar niet zo gauw aan gedacht als wel aan een compact camera.
  Je foto's zijn echt meer dan de moeite waard :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen