Fotoalbum ontwerpen en afdrukken - review

06:49 Senna T. 7 Comments
Saal Digitaal Nederland bood mij aan om een fotoboek af te laten drukken in ruil voor een review. Ik heb eerder al enkele fotoboeken gemaakt, vorig jaar nog zette ik zelf deze portfolioboekjes in elkaar voor mijn studietoelating. Ik wilde graag nog een portfolioalbum hebben met mijn beste foto's van 2016. Het jaar was nog niet helemaal afgelopen, maar deze mogelijk wilde ik niet voorbij laten gaan.

Het fotoboek

Er zijn zes formaten beschikbaar om uit te kiezen. Ik twijfelde tussen A5 en A4, omdat liggend in A5 niet kon heb ik gekozen voor A4 liggend (28 x 19). De waardebon die kreeg was 40 euro waard, hiervan kon ik dus wel een mooi fotoboek samenstellen! 
De cover is glazend en de foto's aan de binnenkant zijn mat. Ik vind het zelf vaak storend als de foto's heel erg glimmen. Het boek is hardcover en heeft 32 pagina's. Ook heb ik ervoor gekozen om geen barcode op het boek te zetten.

Het ontwerpen

Voor het ontwerpen kun je kiezen om eigen ontwerp-software (zoals InDesign) te gebruiken, of de ontwerp software van Saal Digitaal. Ik heb gekozen om de software van Saal-Digitaal te gebruiken. Om tijd te besparen heb ik een aantal standaard lay-outs gebruikt, hier kun je makkelijk je foto's in slepen. Sommige pagina's heb ik zelf ingedeeld of een beschikbare lay-out  aangepast.  
Omdat ik slecht ben ik kiezen deed ik er uiteindelijk nog redelijk lang over om het boek te ontwerpen. Gelukkig kan je heel makkelijk alle pagina's in één keer een achtergrond kleur geven. Ik heb gekozen voor een donkergrijze kleur. 


Bestellen en levering

Het bestellen is redelijk eenvoudig. Wanneer je ontwerp klaar is plaats je dit in je winkelmandje, vul je je gegevens in en kun je gaan betalen. Helaas is er geen optie om te betalen met Ideal. Dat is altijd mijn favoriete optie. Ik moest dus even uitzoeken hoe dat nou eigenlijk werkt met een factuur (want, ja dat had ik nog nooit gedaan). 
Het boek werd binnen enkele dagen geleverd. Het boek was goed beschermd opgestuurd. Het boek zelf

Ik was verbaas over de dikte van de pagina's. De pagina's zijn erg dik en stevig! Het boek ziet er erg mooi uit. De foto's zijn goed van kleur en scherpte. Ik heb mijn best gedaan om minpuntjes te vinden (dat hoort toch ook bij een review), maar kon ze eigenlijk niet ontdekken. Zelfs de zwarte achtergrond lijkt minder vingerafdrukken te geven dan gebruikelijk. 

Wat ik heel fijn vind is dat de pagina's plat liggen. Hierdoor kun je foto's zorgeloos over twee pagina's zetten zonder dat er iets wegvalt. (Er is wel een dunne lijn zichtbaar, dus misschien moet je niet iemands hoofd precies op de vouwlijn zetten.)Ik heb mijn fotoboek ingedeeld op onderwerp. Per onderwerp heb ik een klein stukje tekst neergezet. Ik zei net dat ik geen minpunten kon vinden, maar heb er nog één bedacht: het boek is redelijk duur (incl. verzending 44,40 euro), wat ook verwacht mag worden voor deze kwaliteit. Echter met mijn studentenbudget zou ik zelf toch zijn gegaan voor een goedkopere variant.

UPDATE 10-12-16: de prijs-kwaliteitsverhouding van dit boek is dik in orde! Met het bovenstaande bedoel ik puur dat ik (als uitwonende student) niet zo'n groot budget heb. Nu had ik natuurlijk het geluk om deze toffe samenwerking te doen, maar ik wilde wel eerlijk naar jullie zijn (dat ik dit een minder luxe boek zou hebben besteld). (dit even als toevoeging vanwege een paar van jullie reacties, bedankt voor jullie oplettendheid!)

Ik ben heel blij met mijn fotoboek. Het is echt een luxe fotoboek wat ik ook goed zou kunnen gebruiken om mijn foto's te laten zien (bijvoorbeeld als ik voor volgend jaar een stageplek moet vinden). Sowieso vind ik het leuk om door het boek te kunnen bladeren, in plaats van mijn foto's alleen digitaal te hebben.

Wil je nog iets weten over dit fotoboek? Laat het me weten!
Liefs Senna7 opmerkingen:

 1. Hoi Senna,
  Dat ziet er inderdaad keurig uit. Zo komen je foto's toch heel anders over dan op de pc.
  Echt super!! En mooi dat je door dit review het zelf meteen hebt kunnen uitproberen.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oeh zo leuk! Gaaf om zo je eigen foto's op papier te zien :) Ik heb ook eens een fotoboek van Saal Digital gemaakt en was er ook echt heel blij mee, de kwaliteit is zo goed en de foto's springen echt van het papier, vind ik!

  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor 32 pagina's is dit een redelijke prijs. Zoveel kosten ze allemaal.En jij hebt dit album dus voor € 4, 40 ! Je hebt wel wat extra's zoals platliggend zonder vouw en foto omslag. etc. Heel mooi gedaan en een kostbaar bezit, zo'n overzicht van je mooiste foto's! En een mooi review!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria, helemaal met je eens dat het een redelijke prijs is. Voor deze kwaliteit zeker wat je kunt verwachten! Het is puur dat mijn budget (als uitwonende student) niet zo groot is ;) en kan me voorstellen dat dit het geval is voor meer mensen.
   Groetjes Senna

   Verwijderen
 4. Mooi verslag en leuk om nu te lezen,ik ben op dit moment bezig met mijn fotoboek 2016.Leuk om te doen, en lastig want ik kan ook niet kiezen.
  Maar die prijs valt echt mee, dat ben je echt kwijt voor een mooi fotoboek.
  Ik vind het er goed uitzien. Enne....dat minpuntje...niet met Ideal kunnen betalen vind ik toch wel een echt minpunt.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita, zoals ik net ook aan Maria liet weten heb ik het ook zeker NIET over de prijs-kwaliteit verhouding, want die is dik in orde!
   Groetjes Senna

   Verwijderen