Deze insecten ontdekte ik tussen de bloemetjes

11:54 Senna T. 16 CommentsInsecten fotograferen vind ik lastig. Ze blijven niet lang stil zitten, dus je hebt maar heel kort de tijd om ze op de foto te zetten. Ook zijn ze heel erg klein dus moet je ver inzoomen en/of erg dichtbij komen. Ik vind het soms lastig om de beestjes door de zoeker te vinden. 

Na veel proberen lukte het toch om (op de plek waar ik ook de foto's van mijn vorige artikel heb gemaakt) een aantal insecten mooi op de foto te zetten


Kikkertjes

Oke, geen insect, maar in het stukje bos hupsten ook enorm veel kikkertjes. Je kon nauwelijks een stap verzetten zonder een paar kikkers te moeten ontwijken.


Libellen

Ik weet niet zeker wat het verschil is tussen libellen en waterjuffers (of dat het een andere naam is voor dezelfde soort). Elk geval heb ik er een paar op de foto kunnen zetten. Ik zat rustig tussen het gras aan de waterkant. Er kwamen regelmatig libellen voorbij vliegen en gelukkig gingen ze ook rustig op een takje zitten. 
 


Beestjes tussen de bloemetjes 

Ik hoorde allemaal gezoem om mij heen. Toen ik op het geluid af ging zag ik allemaal bijen en (volgens mij) zweefvliegen tussen de bloemen. Bijen vind ik erg schattige beestjes. Zien zien er zo aaibaar uit. Omdat het mij nog nooit goed gelukt was om deze ze op de foto vond ik het nu best goed gaan. Hoewel er ook heel veel onscherpe foto's bij zaten, of foto's waar de bij alweer was weggevlogen. 
Ik heb gemerkt dat je erg geduldig moet zijn om insecten te fotograferen. Omdat ze steeds verplaatsen moet je elke keer weer opnieuw zorgen dat je een beestje goed voor de lens hebt. Nu ben ik zelf meestal niet zo geduldig, maar het fijne weer en de mooie omgeving maakte het een stuk leuker.

Wat is jou tip voor het fotograferen van insecten?

Bedankt voor de reacties op mijn vorige foto's,
Liefs Senna

16 opmerkingen:

 1. Hoi Senna.

  Een mooie serie Senna.
  Leuk om te zien al die insecten.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Senna,
  Mooie foto's!! Grappig dat kikkertje zo op die vinger. Hij bleef mooi zitten.
  Mijn tuin zit 's avonds ook vol met deze kwakertjes.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Senna,
  knap gedaan voor een eerste keer met al dat kleine, snelle spul. Vooral de voorlaatste foto vind ik erg geslaagd met de vlieg zo recht van voren; plus de voorgaande - nog in de vlucht.
  Kikkertje is erg leuk, wat een piepkleintje is dat.
  Je voorgaande bericht met de bloemetjes was ook al zo'n leuk, vrolijk blog.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Corrie! Ik was zelf ook erg blij met de foto van de vliegende vlieg (ook al was het vooral toeval dat hij er op stond) :)
   Groetjes Senna

   Verwijderen
 4. Hoi Senna,
  Je zweefvliegen en hommeltjes staan er prachtig op! en idd bijna aaibaar. Toen mijn kinderen klein waren maakte ik ze vertrouwd en geïnteresseerd in de natuur, door te zeggen dat die hommels bodywarmers aan hadden. Dan zijn het gelijk leuke beesten! Libellen is een verzamelnaam van grote "echte "libellen en juffers, de juffers zijn die kleintjes met lang dun achterlijf. Jij toont hier een gewone oeverlibel (echte libel) en enkele grote roodoogjuffers en een weidebleekjuffer. Het kikkertje is schattig!
  en een tip......Voorkom dat je bij het vooral heel langzaam dichtbij komen van het te fotograferen insect, dat je schaduw op het beest maakt, dan is ie zeker weg.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,
   Bedankt! Indrukwekkend dat je alle soorten bij naam kent. Leuk om te weten. Bedankt ook voor de tip van de schaduw!
   Groetjes Senna

   Verwijderen
 5. Oh deze foto's zijn prachtig!! Echt knap gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie foto's! Ik vind het leuk om te zien hoe de natuur van de insecten naar boven komt. Hun gedrag, manieren, e.d. Echt heel knap om dat zo vast te kunnen leggen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie fotografie Senna, enkele tips? Veel geduld en echte interesse in die kleine wereld, en verder een goeie macrolens. In elk geval al een veelbelovende reeks zet je hier neer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Luda, Bedankt voor je tips! Geduld is niet mijn sterkste kant, maar zeker goed om te oefenen.

   Verwijderen
 8. Mooie serie Senna.
  De kleine insecten zijn i.d.d. moeilijk om vastte leggen.
  Ludo gaf je al goede tips.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha wat leuk dat jij je ook eens aan insecten hebt gewijd. Het is een van mijn favoriete fotografie-onderwerpen.Je hebt er inderdaad geduld voor nodig, maar wat kennis over hun gedrag is ook handig. Zo kun je zien dat bijvoorbeeld libellen een vast plekje gebruiken als uitkijkpost,soms vliegen ze even weg om een andere libel weg te jagen of een vliegje te vangen en gaan dan weer op hun vaste stekkie zitten. Een macrolens is ideaal, maar met een telezoom kun je ook prachtige dingen doen.
  Let ook goed op de omgeving, het zijn maar kleine beestjes dus is een rustige omgeving van belang om ze het mooist uit te laten komen, bij jouw laatste twee foto's heb je dat ook mooiedaan.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Coby! Leuk om te weten dat libellen een vast plekje hebben

   Verwijderen
 10. Hoi Senna, je kikkertje vind ik het mooist - wat is hij klein!
  Mijn beste tip voor het fotograferen van insecten is om vroeg te gaan - als ze nog nat zijn van de dauw. Het lastigste is dan wel om ze te vinden, soms zitten ze diep verscholen tussen het gras. Mijn ervaring is dat je, net als bij mensen, waaghalzen en angsthazen hebt. Bij de juffers blijft een op de tien zitten, de rest gaat er vandoor als je nadert. Behalve met dauw dan... Dan proberen ze zich achter het gras te verschuilen en zie je alleen hun ogen. Met je hand ernaast kun je ze dan weer de goede kant opsturen. Niet aanraken, alleen je hand er naast houden.

  BeantwoordenVerwijderen