Ik ga op reis en ik neem mee...

08:07 Senna T. 6 Comments

...mijn camera, twee objectieven, filters, een accu, een oplader, geheugenkaartjes...


Vroeger hield ik helemaaaal niet van autorijden. Vooral niet van die lange tochten op vakantie. Autospelletjes waren dan een goede afleiding. Wie kent het niet: 'ik ga op reis en neem mee...'? En dan net zo lang dingen opnoemen totdat iemand iets vergeet. Toch is gewoon een lijstje maken met alles wat je wilt meenemen wel zo handig. Ik ga namelijk op vakantie!

Dit is het de eerste vakantie dat mijn Canon600d mee op reis gaat! Daarnaast neem ik dit jaar ook nog heel veel andere fotografiespullies mee.
De cameratas is een oude, maar kan er nog prima mee door. Vooral erg handig als we een stuk gaan wandelen en ik tussendoor wil fotograferen. Ik neem twee objectieven mee: de 18-55mm lens die bij mijn camera hoort en de 50mm lens die van mijn moeder is. Bij de 50mm heb ik twee filters: een close-up filter, wat vooral erg leuk is voor de kleine natuur in de bergen, en een grijsfilter. Die kan ik in combinatie met mijn Velbon reisstatief en afstandsbediening gebruiken voor foto's met lange sluitertijden. Het statief is erg compact en kan dus makkelijk meegenomen worden. De afstandsbediening is ook erg handig voor selfies :)


Neem jij ook je camera mee op vakantie? Vergeet dan vooral niet om een opgeladen accu mee te nemen en de oplader. Anders kun je na een paar dagen niets meer fotograferen. Ook erg belangrijk zijn geheugenkaartjes! Ik neem een 16gb en een 8gb kaartje mee. Zo hoef ik niet telkens foto's te verwijderen en kan ik ze rustig thuis, op de computer, uitzoeken. Wat ik bijna was vergeten, maar toch nog snel heb ingepakt: een lensdoekje.
Hopelijk ben ik niets vergeten in te pakken
Ik ga twee weken met mijn ouders naar Italië. We gaan de bergen in, naar het strand en naar een aantal leuke steden. Genoeg te doen dus, en heel veel om te fotograferen. Op het moment heb ik erg weinig ideeën om te fotograferen. Ik denk dat ik op vakantie wel veel inspiratie krijg.

Wat neem jij mee om te fotograferen als je op vakantie gaat?
Groetjes Senna6 reactie(s):

Tentoonstelling Jeff Wall

03:28 Senna T. 4 Comments

 
Jeff Wall Overzicht
Bron foto
Vandaag is mijn eerste dag van de zomervakantie! In de één na laatste schoolweek gingen we met de 'kunst-klas' een dagje naar Amsterdam. We hebben daar twee musea's bezocht. Het eerste was het Van Gogh museum, de tweede was het Stedelijk Museum Amsterdam. In het stedelijk museum is op het moment een tentoonstelling van de Canadese fotograaf Jeff Wall: 'Tableaux pictures photographs (1996-2013)'

Ik had nog nooit van Jeff Wall gehoord, maar eerlijk gezegt ken ik bijna geen 'bekende fotografen'. We kregen een rondleiding door het museum waarbij we ook even langs deze tentoonstelling kwamen. De foto's zijn erg indrukwekkend tentoongesteld: op hele grote lichtbakken.

De foto's zien er niet uit alsof ze van te voren uitgedacht zijn. Maar de rondleidster vertelde dat bij veel foto's alles bedacht en neergezet is. Dat vond ik erg bijzonder. Er lijkt een spontaan moment gefotografeerd, die wat absurd is, terwijl dat helemaal niet zo is.

De onsterstaande foto vond ik heel bijzonder. Doordat het zo groot was blijf je er langer naar kijken. Ik had niet verwacht dat deze foto helemaal in scène gezet zou zijn. Jeff Wall haalt zijn inspiratie van straat. De rondleidster vertelde dat hij allemaal foto's maakt van mensen op straat die hij interessant vind voor een foto. Dan voegt hij al die foto's samen en gaat hij op zoek naar mensen die op zijn foto willen staan.

Jeff Wall, In Front of a Nightclub, 2006, courtesy van de kunstenaar

Jeff Wall - After Invisible Man By Ralph Ellison, The Prologue - Dia in lichtbak 2001
 
Helaas moesten we na de rondleiding weer terug met de bus. We hadden geen tijd om zelf nog te gaan kijken. Jammer, want ik had graag alle werken bekeken. Wat ik ervan gezien heb vond ik indrukwekkend, mede door de mooie ruimte en manier van tentoonstellen. De tentoonstelling is tot 3 Augustus 2014 te bezoeken in het Stedelijk Museum. Meer informatie kun je hier vinden.

Bedankt voor de reacties op mijn vorige foto's!
Groetjes Senna

Foto's in dit artikel heb ik niet zelf gemaakt.

4 reactie(s):

Deventer op Stelten 2014

02:41 Senna T. 7 Comments


Afgelopen weekend was er weer Deventer op Stelten! Een festival dat ooit begon met een paar optredens waarbij acteurs op stelten liepen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een driedaags buiten-theater-festival. Nog steeds zijn veel acts op stelten, maar daarnaast zijn er ook veel andere voorstellingen waarbij hoogte of acrobatiek vaak een belangrijke rol speelt. Bijna alle voorstellingen zijn gratis en in de openlucht. Ik ben al erg vaak geweest, de ene keer is het leuker dan de andere keer, maar het is altijd gezellig.

Zondag ben ik naar de voorstellingen op de Brink gegaan. We hadden twee voorstellingen uitgekozen die we wilden zien, toevallig allebij op het plein. Tussendoor kwamen ook nog andere acts.

Close-Act
Een nederlandse theatergroep die optrad met twee korte acts:
Suits, een act over het gehaaste zakenleven. Je moest letterlijk de acteurs, die op stelten renden, ontwijken.I-Puppets: Grappige wezentjes met grote ogen die een beetje rondkeken en liepen.
Maduixa Teatre
Een Spaanse theatergroep
- Tam Tam - was een vrolijk optreden waarbij de prachtig geklede steltenlopers voornamelijk trommelden. Op de onderstaande foto's komen ze van achter het publiek, dat naar het begin van de voorstelling kijkt, aangelopen.
  

Compagnie des Quidams
Frans theatergezeldschap
- Rêve d’Herbert - Twaalf steltenlopers ontpoppen zich tot grote opgeblazen poppen. Lopend door het publiek of dansend met elkaar. Soms aaien ze wrijven ze met hun grote handen eimand over de oren.


Het was heerlijk weer en ook erg druk op het plein. De voorstellingen waren hadden weinig verhaal, maar het was wel leuk om te zien en te horen.

Groetjes Senna

7 reactie(s):

Avondlichtjes

01:55 Senna T. 3 Comments


Voor mijn camera is het al snel te donker om goede foto's te maken. Wanneer ik zelf nog prima kan zien, moet op mijn camera de ISO al veel te hoog of te sluitertijd te laag. Dan moet je of een statief meenemen, of je moet een beetje creatief zijn. De bokeh die vaak mooi is in de achtergrond, wordt nu het onderwerp. Alle lampjes worden mooie gekleurde rondjes. En waar de rondjes elkaar over lappen wordt het licht sterker en de kleuren gemengt. Ik vind het super om te doen en de resultaten zijn verrassend.Bedankt voor de reacties op mijn vorige artikel!
Groetjes Senna

3 reactie(s):

Weggooien? Mooi niet!

12:05 Senna T. 5 Comments
Gooi jij ook weleens spullen weg, omdat ze het niet meer doen en jij niet weet hoe je het kan maken en reparatie te duur is? Dit is zonde en ook onnodig. Een nieuw fenoneem doet zich voor in Nederland: Het Repair Café. 

Zoals de naam eigenlijk al zegt, kun je in het Repair Café dingen laten repareren. Vrijwilligers gaan aan de slag met door jou meegenomen kapotte spullen. Je krijgt wat te drinken aangeboden, leert ervan en vaak worden je spullen weer heel! Natuurlijk kan niet alles gerepareerd worden, maar ik verbaasde mij erover wat ze allemaal wèl kunnen repareren.  
*Bron foto
Wij hebben thuis ook heel veel kapotte spullen. Een koffiezetapparaat, een printer, en magnetron... Tot voor kort ook een flitser. Die is van mijn ouders en lag al lang ongebruikt in een doos. Ik mocht hem lenen, maar hij bleek kapot te zijn. De baterijen hadden er al die tijd ingezeten en dat betekende het einde van deze mooie flitser. Of toch niet? Voor een reparatie bij een fotografiezaak zou ik veel geld kwijt zijn, en ook als het niet gerepareerd zou worden moest je redelijk veel betalen. Daarom ben ik met mijn flitser naar het Repair Café Zutphen gegaan.
 De eerste vrijwilliger die ik sprak had, net als de fotografiezaak, niet veel hoop dat de flitser gerepareerd zou kunnen worden. Toch verwees hij mij door naar een andere vrijwilliger die er meer verstand van zou hebben. De flitser werd helemaal uit elkaar geschroefd, waarbij ik de binnenkant eens goed kon bekijken. Het zag er erg ingewikkeld en indrukwekkend uit. Om de flitser eventueel te kunnen repareren moest er een nieuw onderdeeltje gemaakt worden (ik ben alweer vergeten hoe het heet). Er waren niet de juiste materialen aanwezig, maar de meneer die mij hielp wilde wel kijken of hij thuis in zijn eigen werkplaats wel wat had. 


Na een paar dagen had hij de flitser gerepareerd en kon ik het komen ophalen. Het was nog niet zeker of hij het deed, want daarvoor moesten er de juiste batterijen in. Thuis heb ik dit dus uitgeprobeerd en: hij doet het weer! Ik ben super blij! En ook verbaasd omdat ik zelf eigenlijk ook niet heel veel hoop had. Natuurlijk heb ik als dank wat geld gegeven om de oragnisatie te steunen. Hoe meer er gerepareerd kan worden, hoe minder we hoeven weg te gooien, hoe beter voor het milieu.
Ik vind het nog erg ingewikkeld hoe de flitser werkt en wat ik er allemaal mee kan. Gelukkig heb ik over een week vakantie en kan ik het allemaal gaan uitzoeken en uitproberen.
Er zijn erg veel Repair Cafés in Nederland. Als je een kapot meubel, elektrisch apparaat, kledingstuk, fiets of speelgoed hebt is het dus zeker de moeite waard om ermee langs een Repair Café te gaan. Ik ga dus ook maar eens vragen of ze iets kunnen met een koffiezetapparaat, printer of magnetron.
En nog een extra tip: Laat nooit batterijen in een apparaat zitten als je deze een langere tijd niet gebruikt!
Bedankt voor de reacties op mijn vorige bericht!
Groetjes Senna


5 reactie(s):

Stadswandeling

07:50 Senna T. 3 Comments


Jippie! De toetsweek zit erop! Afgelopen week ben ik niet toegekomen aan fotograferen, want helaas zat ik een groot deel van de dag te leren en toetsen te maken. Wel heb ik nog wat 'oude' foto's die ik nog niet had gepublicieerd.

De onderstaande foto's lijken niet echt een geheel te zijn, deuren, parkjes, oude gebouwen. Toch staan ze niet voor niets bij elkaar in één bericht. Ze zijn namelijk allemaal op dezelfde dag gemaakt, een tijdje terug tijdens een avondwandelingetje door de stad.

Het viel mij op dat sommige deuren ware kunstwerken zijn:

In dit parkje scheen het licht door de bomen wat mooie schaduwen gaf.Toch kwam het mooie licht op de bovenstaande foto's niet helemaal tot zijn recht. Door niet scherp te stellen werden de kleuren meer zoals ze echt waren. Ik vond het wel een mooi resultaat. Misschien vinden jullie het helemaal niks, want ja een foto hoort toch immers ergens scherp te zijn?

Dan nog wat schattige meerkoetkuikentjes met meneer Eend die denk ik oppas was.Tot slot nog wat foto's van een oud deel van de Zutphense stadsmuur en poort over het water. Hier kun je dus leuk met de fluisterboot onderdoor varen. Joepie!
Bedankt voor alle reacties op mijn vorige foto's!
Groetjes Senna

3 reactie(s):