Ik maakte 3D-ontwerpen voor VR

07:58 Senna T. 3 Comments
Inmiddels heb ik al heel wat heerlijke weken vakantie achter de rug. Nu kan ik weer gerust terug kijken op het laatste schoolproject. Het was een heel groot project, het enige vak van het gehele kwartiel (en dus lekker veel studiepunten die gehaald moesten worden). 
In het heel kort: we moesten een citygame maken die Enschede zou promoten, met daarbij nog heel veel eisen (die zo nu en dan veranderden). 

Hard werken en weinig hoop

Hoewel we als team het project heel enthousiast begonnen, zagen we al snel meer valkuilen dan kansen. De laatste weken waren stressvoller dan toen ik mijn eindexamens moest halen. Het project zou eindigen met een driedaagse expositie en je zou een paar dagen van te voren horen of je mee mocht doen of niet. Voor ons gold op dat moment nog 'misschien wel misschien niet'... aaah de stress. Eigenlijk gaven we het toen al een beetje op, maar ik wilde het project toch heel graag halen. Waar ons doel eerst het halen van een acht was, waren we nu vooral aan het strijden voor een voldoende. Dit resulteerde in dagen en nachten met heel lang werken en weinig slapen. Hoewel we heel veel wèl werkend kregen waren een paar essentiële onderdelen nog niet af op de dag voor de expositie. Toch mochten we exposeren! Toen we dat hoorden keken we aan in ongeloof... houden ze ons voor de gek? 

De expositie

Voor de eerste expositie-dag hadden we een uur om de installatie gereed te maken. De docenten waren optimistisch dat we in dat uurtje wel even alles konden fixen. haha. Dat was dus iets te rooskleurig gedacht, maar we hebben die dag wel nog super goed als een team gewerkt en gedurende de dag heel veel dingen gemaakt!
Terwijl er dus al bezoekers langskwamen waren wij nog bezig met; flyers afdrukken, zagen en schilderen (heen en weer naar mijn kamer en winkels om materialen op te halen), de app testen en fouten eruit halen, het in elkaar zetten van de installatie en nog wat codering optimaliseren. 
En... wonder boven wonder... op de dag dat de docenten kwamen beoordelen werkte het! De opluchting haha. (fun fact, het moment nadat de docenten weer weg waren brak er een onderdeel af en crashte de code).Cracks in Time

Wat we uiteindelijk gemaakt hebben: een citygame genaamd Cracks in Time waarbij bezoekers een mysterie moeten oplossen. Je moet naar verschillende punten in de stad lopen die je kunt vinden via een app en daar kun je met een speciale VirtualReality-bril een omgeving betreden en zoeken naar clues. Als je het mysterie had opgelost kon je een gratis kof koffie drinken op een terrasje. 


3D-ontwerpen

Ik wilde graag beter worden in 3D-ontwerpen maken, dus dat is waar ik me het liefst mee bezig hield dit project (want ik moest ook programmeren en sensoren laten werken enzo). Ik ontwierp drie verschillende omgevingen: 


overzichtvideo


De eerste omgeving die ik maakte was het laboratorium van een professor. Ik ben uiteindelijk niet super blij met deze omgeving, maar ik heb wel veel geleerd van het maakproces. 
De tweede omgeving was een archief dat in brand staat. Ergens in het tussen de programma's Maya en Unity zijn de stoelen heel hoekig geworden, maar ik had geen tijd om dat nog op te lossen. 

De laatste omgeving ben ik heel erg blij mee. Hier heb ik me echt gefocust op details. Net als in de andere omgevingen is alles zelf ontworpen. De sfeer van deze locatie vind ik heel goed gelukt. 


Wat meer details van de modellen:


Meestal schrijf ik niet zoveel in mijn blogs, maar hopelijk vinden jullie het leuk om zo een beetje een kijkje te krijgen in mijn leven als KnT-student (en ander kan je natuurlijk gewoon ook alleen de plaatjes bekijken haha).
Oohja en we het het project met een ruime voldoende gehaald!

Bedankt voor de reacties op mijn vorige blog!
Groetjes Senna3 opmerkingen:

 1. Hoi Senna.

  Wat is dit leuk waar je mee bezig bent.
  Wel moeilijk allemaal en volhouden is het toverwoord merk ik wel.
  En super dat je een ruim voldoende hebt gehaald.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fantastisch gedaan Senna. Knap dat je dit op die manier beheerst. De mogelijkheden zijn dan eindeloos. Altijd leuk wanneer je ook nog beloond wordt dmv een expositie. Top.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk verslag en een prima resultaat. Ik vind het ontzettend knap wat je zo doet.
  En natuurlijk ook leuk dat de expositie en het project een goed resultaat opleverde.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen