Freelensing (super close-up!)

02:52 Senna 21 Comments



Gezien ik een studentje ben en geen miljonair is het handig als je op dingen kunt besparen. Bijvoorbeeld op een macrolens van een paar honderd euro. Hier is de tip voor als jij net als ik geen macrolens kunt betalen óf je gewoon zin hebt in een gek experiment!

Haal de lens van de body
Deze foto's zijn genomen met een 50mm lens. Normaal kun je daarmee helemaal niet dichtbij scherpstellen. Door de lens van je body te halen en deze net iets voor de body te houden kun je opeens hele bijzondere close-up foto's maken. Het scherpstellen is wel heel lastig, hier moet je erg aan wennen.
Het hielp ook zeker niet mee dat het hard aan het waaien was. De bloemetjes vlogen dus alle kanten op.






Tilst-shift foto's
Hoe ik er in vredesnaam op kom om met de lens los van de body te fotograferen? Wel, bij de fotografieclub hadden we als thema tilt-shift (had ik trouwens al verteld dat ik bij een fotografieclub zit? ). Hiervoor gebruikten we de freelensing techniek om de speciale scherpte te krijgen. 

Hieronder zie je een poging van mij, waarbij de scherpte precies verkeerd om zit... 


Toen ging het regenen in dus gingen we snel naar binnen. Daar heb ik nog wat close-up foto's gemaakt. Als je je lens omdraait kun je echt ongelofelijk dichtbij scherpstellen.






Het vind een erg leuke techniek om mee te experimenteren en de resultaten kunnen erg mooi zijn.

Wat vinden jullie van de foto's en de techniek?
Liefs Senna

(p.s. let met freelensing altijd op dat de sensor niet vies wordt. Niet zo handig om het op het strand te proberen!)

21 opmerkingen:

  1. Wat een leuke techniek Senna. Het resultaat mag er ook zijn Toppie!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke foto's, wow! Ik zou graag experimenteren met macro-fotografie, maar deze oplossing lijkt me wel eens handig. Ben echter wel bang om op die manier vlekken op mijn sensor te krijgen, daar ben ik normaal altijd super voorzichtig mee :) LIefs!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Silke! Je moet inderdaad wel oppassen met de sensor. Ik denk dat ik niet zo heel erg zorgzaam ben voor mijn camera ;)
      Als je het wel leuk vind om met macro te experimenteren dan zou je misschien een omkeerring kunnen kopen. Dan zit je lens achterstevoren vast aan je camera. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar je zou het eens kunnen opzoeken!
      Liefs Senna

      Verwijderen
  3. Pfft jij durft, lens eraf! En petje af ;-))
    heel leuk gedaan en mooie resultaten.
    fijn weekend en groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wow, wat een leuk idee! Echt orgineel, moet ik echt eens proberen! Je foto's zijn in ieder geval goed gelukt! Vooral die eerste van de kwasten vind ik heel mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nou Senna, dat ziet er erg goed uit. Een zeer lastige techniek en knap uitgevoerd door jou.
    Overigens hoeven macro-lenzen geen honderden euro's te kosten hoor. Lenzen van sigma of tamron zijn ook erg goed en een stuk goedkoper. Helemaal via Marktplaats.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel René! En bedankt voor de tip. Mocht ik in de toekomst toch een macrolens willen aanschaffen dan zal ik zekers eens kijken bij het tweedehands aanbod
      Groetjes Senna

      Verwijderen
  6. Wauw wat een mooie foto's! Die ene foto van de kleine mannetjes is zo tof gemaakt! Echt heel mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nog nooit van gehoord dat dit kon, knap gedaan, want als je de lens los hebt van de body, hou je dan in je ene hand de lens en in de andere de body? Wauw, en dan zulke foto's. De bloemetjes vind ik heel geslaagd, gewoon nog eens doen op een windstille ochtend met tegenlicht, ik ben namelijk heel benieuwd wat dat voor resultaat oplevert. De shift lens foto's vind ik minder,door de vreemde scherptediepte wordt ik een beetje draaierig als ik ernaar kijk, (heb ik soms ook bij lensbaby foto's).
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Ghita! Ik kreeg als tip om de body en lens in één hand te houden (de body op je handpalm en de lens tussen duim en wijsvinger) en dan met je andere hand de body op zijn plaats te houden en af te drukken.
      Groetjes Senna

      Verwijderen
  8. Wat een prachtige foto's! En goede tip :) Ik wil het wel een keer uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het leuke van jouw blogs is dat je steeds zo lekker vrijmoedig aan het experimenteren slaat. Ik ben zelf in het bezit van een macrolens die een van mijn meest gebruikte lenzen is. Jouw experiment vind ik boeiend en een hele prestatie om met zo'n losse lens en het lastig kunnen scherpstellen, zulke knappe foto's te kunnen maken. Wat mij betreft experiment geslaagd en dank voor het delen van jou informatie.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  10. dat kende ik helemaal nog niet! super handig en lief dat je het deelt! ik ga het zeker uitproberen =D

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Senna,
    Dat is bijzonder om je lens van je body te halen en dan zo te fotograferen.
    Je opnames zijn wel super mooi geworden. Vooral je foto's 3 en 4 vind ik echt super. Ook die kleuren zijn schitterend.

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hallo Senna.
    Allereest prachtige foto's en een mooie techniek die je hier toepast.
    Ik vraag mij alleen af of je dan niet te veel stof op de spiegel krijgt er wordt aangeraden met het wisselen van de lens dit zo snel mogelijk te doen om stof in de camera en lens te voorkomen.
    Voor macro opnamen gebruik ik een macrolens ;-))
    Fijn weekend, groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Super leuk om daarmee te experimenteren!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een prachtige foto's!

    xoxo
    www.its-dash.com

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dit had ik nog nooit gehoord, maar HOE COOL DAT DAT ZO KAN?! Al lijkt het me best een beetje eng om m'n lens van de body af te draaien, hihi. Zo bang dat er iets mee gebeurt. De resultaten zijn echt heel tof geworden, good job girl! <3

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankje, Klaske! Je moet inderdaad voorzichtig zijn als je de lens van de body haalt (en t blijft een risico). Maarja... het resultaat is zo leuk ;)

      Verwijderen
  16. Fantastisch, creatief en artistiek.

    BeantwoordenVerwijderen