Freelensing (super close-up!)

02:52 Senna T. 21 CommentsGezien ik een studentje ben en geen miljonair is het handig als je op dingen kunt besparen. Bijvoorbeeld op een macrolens van een paar honderd euro. Hier is de tip voor als jij net als ik geen macrolens kunt betalen óf je gewoon zin hebt in een gek experiment!

Haal de lens van de body
Deze foto's zijn genomen met een 50mm lens. Normaal kun je daarmee helemaal niet dichtbij scherpstellen. Door de lens van je body te halen en deze net iets voor de body te houden kun je opeens hele bijzondere close-up foto's maken. Het scherpstellen is wel heel lastig, hier moet je erg aan wennen.
Het hielp ook zeker niet mee dat het hard aan het waaien was. De bloemetjes vlogen dus alle kanten op.


Tilst-shift foto's
Hoe ik er in vredesnaam op kom om met de lens los van de body te fotograferen? Wel, bij de fotografieclub hadden we als thema tilt-shift (had ik trouwens al verteld dat ik bij een fotografieclub zit? ). Hiervoor gebruikten we de freelensing techniek om de speciale scherpte te krijgen. 

Hieronder zie je een poging van mij, waarbij de scherpte precies verkeerd om zit... 


Toen ging het regenen in dus gingen we snel naar binnen. Daar heb ik nog wat close-up foto's gemaakt. Als je je lens omdraait kun je echt ongelofelijk dichtbij scherpstellen.


Het vind een erg leuke techniek om mee te experimenteren en de resultaten kunnen erg mooi zijn.

Wat vinden jullie van de foto's en de techniek?
Liefs Senna

(p.s. let met freelensing altijd op dat de sensor niet vies wordt. Niet zo handig om het op het strand te proberen!)

21 reactie(s):