En, welke studie ga je volgend jaar doen?

02:07 Senna T. 11 Comments


Dat is de vraag die de afgelopen tijd heeel vaak aan mij gesteld is.

Weldannu: Ik ga Kunst&Techniek studeren in Enschede.
En nee, dat is niet aan de Technische Universiteit, maar op Saxion. Ik heb gekozen voor een hbo-opleiding, ondanks dat ik een vwo-diploma op zak heb.

De opleiding
De combinatie van kunst en techniek is voor velen verbazingwekkend. Ik wist eerst ook niet zo goed wat ik ervan moest vinden. En bovendien... Senna en techniek? Enkele vriendinnen wezen me er subtiel op dat techniek toch niet echt mijn ding was, of wel? Waarschijnlijk met in hun achterhoofd de natuurkundeproefjes uit de derde. (Een vak dat ik zo snel mogelijk heb laten vallen). Ik was er zelf ook niet erg van overtuigd. Maar de meeloopdag vond ik hartstikke leuk en het programmeren ging me nog best redelijk af.

Vrijwel niemand schijnt nog van deze opleiding gehoord te hebben, maar uitleggen wat het precies inhoud gaat mij nog niet zo goed af. Dus even copy and paste:
'Apps, animaties, interactieve televisie en social media zijn mooie voorbeelden van creatieve oplossingen die de laatste jaren ontwikkeld zijn. Nieuwe technologische ontwikkelingen volgen elkaar in razendsnel tempo op en worden op creatieve manieren toegepast in nieuwe ideeën. Maar wie bedenken deze ideeën? En hoe doen ze dat? Bij Kunst & Techniek leer je hoe dit allemaal in zijn werk gaat.'

En wat ik dan 'later wil worden'? Daar heb ik nog niet diep over nagedacht. Maar het is een best brede opleiding en ik denk dat ik er de komende vier jaar vanzelf wel achter kom wat ik er allemaal mee zou kunnen en willen. Het lijkt mij een hele leuke studie en ik verheug mij er echt op!


De studiekeuze
Ik was best een beetje jaloers op de klasgenoten die al jaren van te voren wisten wat ze 'later' wilde gaan doen. Zelf vond ik het namelijk enorm lastig om iets te kiezen. Er is gewoon zoo veel keuze.

Dat ik iets met kunst zou gaan doen was voor mijn omgeving redelijk 'vanzelfsprekend'. Van kinds af aan ben ik veel creatief bezig geweest. Toch heb ik zelf lange tijd niet gedacht dat ik een kunstzinnige opleiding zou gaan volgen. Ik heb wel gedacht aan een fotografieopleiding, maar fotografie houd ik toch liever als hobby.

Hoe ik precies bij deze studie terecht ben gekomen weet ik niet. Het is een kwestie van wat kom je tegen en wat valt er af. Uiteindelijk kom je dan ergens terecht, ondanks dat je nog lang niet alle andere mogelijkheden bestudeerd hebt. Dat is ook vrijwel onmogelijk met al die keuze.

De opendag die ik bezocht maakte mij niet heel enthousiast eigenlijk. Hoewel ik niet meer precies weet waarom. Mijn ouders haalde me toch over om een proefstudeerdag te volgen. Na die dag was mijn mening geheel veranderd en wilde ik heel graag deze opleiding gaan doen. Bij de proefstudeerdag kregen we een voorproefje van verschillende vakken zoals programmeren, Photoshop en menswetenschappen.De toelating
Voor Kunst&Techniek moest ik een assessment invullen en had ik een gesprek waarbij ik een voorbereidende opdracht moest maken en een portfolio mocht laten zien. Uit deze zogenoemde studiekeuzecheck zou dan een bindend advies komen. Spannend!
De opdracht was het ontwerpen van een doolhofspel. Bekijk (en speel!) mijn 'Haunted House' spel hier. Het ziet er misschien eenvoudig uit, maar om het te maken ben was ik een behoorlijke tijd bezig. Mede omdat ik totaal geen ervaring had met het programma. Ik vond het wel super tof om helemaal zelf een spel te ontwerpen.
Ook maakte ik een portfolio. Of eigenlijk twee. Het bestaat uit twee boekjes, één met fotografie-experimenten en andere creatieve projecten en één met overige foto's.
Het gesprek ging, ondanks mijn zenuwen, best goed. Ik voelde me daar wel op mijn gemak en de docenten waren enthousiast. Na een week kreeg ik te horen dat ik was toegelaten. Enschede: here I come!
 
Hadden jullie al van deze opleiding gehoord?

Bedankt voor de reacties op mijn vorige foto's,
Groetjes Senna

P.S. Die zelfportretten hebben vrij weinig met het verhaal te maken

11 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend leuk, Senna.Het lijkt me idd wel iets voor je. Je spel heb ik gespeeld, maar heb het nog niet gered binnen de tijd. Knap gedaan om het te maken. We horen vast wel meer. Mooie foto's en nee, van de studie had ik nog nooit gehoord. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Senna, Heel veel succes met deze prachtige studie.
  En wat je later wilt worden komt vanzelf. Je bent nu al Crea-Bea-Senna, en dat is niet mis ;-))))
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super gaaf Senna.
  Ik wens je heel veel succes en heel veel plezier met je nieuwe opleiding.
  Het zal zonder twijfel een groot succes worden.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Senna.

  Heel veel succes met je nieuwe uitdaging.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Senna,
  Het lijkt me inderdaad best lastig om vandaag de dag een gerichte keuze te maken en waar je ook nog toekomst mee hebt voor een goede baan. Je bent in ieder geval goed bezig om verder te willen leren, want dat is alleen maar positief en staat goed op je cv, waardoor je toch eerder aan een baan zult komen. Want werk is er altijd.
  Van jouw gekozen opleiding had ik zelf nog niet gehoord, maar nu wel..haha..!!
  Grappig ook dat spelletje, lijkt op pacman. Daar was ik altijd dol op.
  Overigens hele leuke en mooie opnames van jezelf, vooral foto 3.
  Misschien toch iets in de fotografie gaan doen..?!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oeh wat gaaf zeg, ik had inderdaad nog nooit van deze opleiding gehoord! Heel veel succes!
  X Emma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Senna,
  lijkt me heel interessant, en zeker iets wat in de toekomst alleen maar belangrijker gaat worden. Bovendien ook de link naar jouw creatieve kant - het zal hierbij vast wel eens van pas komen om te kunnen fotograferen.
  Wens jou eerst een heel fijne vakantie; vervolgens: veel succes.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou volgens mij heb je een heel leuke opleiding gekozen en ben benieuwd
  hoe het je verder tijdens je studie zal vergaan. Uiteraard heb ik je spel even gespeeld, knap werk dat je dat zelf hebt gemaakt.
  Veel succes met jouw studie!
  Natuurkieke Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk dat je dit deelt, ik heb nog nooit van deze opleiding gehoord, maar als ik jouw stukje lees en zie wat je al gedaan hebt, ben jij er helemaal klaar voor. Eerst nog lekker vakantie vieren en dat ga je vol enthousiasme aan de slag. Succes, en hopelijk blijf je tussen het studeren door nog wel lekker fotograferen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik had nog nooit van deze opleiding gehoord, maar klinkt heel tof! Ik hoop dat je onwijs veel plezier aan de studie beleeft maar eerst nog even lekker genieten van de vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Senna,
  Ik moet eens vaker langskomen op je blog. Ik leer hier allerlei nieuws! Die studie klinkt me geweldig. Ik had er ook nog nooit van gehoord maar zit daar ook helemaal niet in. Ik vond het vroeger al moeilijk kiezen. Ik denk dat je het beste kunt kiezen waar je enthousiast van wordt. En dat zit alvast goed.
  Mooie portretfoto's! Net even anders met dat mooie licht.
  Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen