Terugblikken en vooruitkijken

05:34 Senna T. 10 Comments

Het jaar is bijna afgelopen en 2015 komt eraan! Ik heb nog geen nieuwe foto's om te plaatsen, daarom kijk ik even terug op afgelopen jaar en vooruit naar komend jaar. 


Ik maak graag lijstje, bijvoorbeeld met wat ik nog wil fotograferen. Van dat lijstje heb ik afgelopen jaar een aantal dingen kunnen afstrepen:

*1: bloemetjes fotograferen Dit jaar heb ik een heleboel bloemetjes gefotografeerd, dus dat is zeker gelukt! *2: flitser repareren, deze heb ik laten repareren bij het Repair Café. Super fijn! *3: Meedoen aan een fotografiechallenge. Dit is dubbel gelukt. Ik heb meegedaan aan de Foto7daagse en de Fotoweek van fotografille voor Serious Request *4: Een zonsopgang fotograferen. Hiervoor ben ik heeel vroeg opgestaan (wat ik nooit van mezelf had verwacht, maar ik ging niet alleen). Het was niet eens een erg mooi gekleurde zonsopgang. *5: Een zonsondergang fotograferen. Ook deze kan ik afstrepen. *6: 's avonds foto's maken. Dit heb ik gedaan in Verona. Het was erg leuk en ik ga zeker meer met avondfotografie doen. *7: Een nieuwe lay-out maken. Heb ik gedaan, maar gezien ik er nooit helemaal tevreden mee ben zit ik alweer te denken over een nieuwe lay-out. *8: Een eigen camera kopen. In februari kocht ik mijn Canon600d en ik had geen beter cadeau voor mezelf kunnen verzinnen.

Mijn foto's voor de Fotoweek van fotografille voor Serious Request 2014. Je kunt alle foto's met thema vinden op mijn Facebook of Google+ pagina


Natuurlijk zijn is het lijstje inmiddels aangevuld met een heleboel andere dingen en daardoor alleen maar langer dan voorheen. Zo wil ik al een tijd van eenzelfde plek elk seizoen een foto maken. Ik wil een huppelend lammetje fotograferen, bollenvelden en boomkikkertjes. Het liefst maak ik ook nog wat mooie druppelfoto's. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die ik wil doen. Zo lijkt het mij heel leuk om samen met een andere fotoblogger/fotograaf op pad te gaan om foto's te maken, een fotoworkshop te volgen en een fotoalbum te maken met mijn beste foto's (kalender kan ook). Maar bovenaan mijn lijstje staat het belangrijkste, en waarschijnlijk ook het moeilijkste: ik wil namelijk van mijn ongemak afkomen als ik buiten fotografeer. Kort gezegd voel ik mij heel vaak ongemakkelijk als ik in mijn eentje met camera op stap ben (mensen die naar je kijken, herkenbaar?) en daardoor gaat de lol er voor mij een beetje van af en fotografeer ik minder vaak en met minder plezier. Als verlengde van dit voornemen zou ik graag een keer straatfotografie-foto's maken. Oohja, en ik wil mijn flitser leren gebruiken en als dat is gelukt een flitskabel aanschaffen zodat het niet perse op mijn camera moet staan.

Nog wat verdwaalde foto's van afgelopen jaar die ik nooit geplaatst heb. 


Genoeg te doen dus! En daarnaast heb ik ook nog de voornemens om mijn vwo-diploma te halen, een studie te kiezen, een vakantie te plannen en een vakantiebaantje te zoeken. Dus ik hoop dat ik nog een beetje tijd en zin kan maken om te fotograferen. Door jullie leuke reacties wordt ik wel elke keer weer gemotiveerd!
Groetjes Senna


10 opmerkingen:

 1. Hoi Senna,
  Mooi overzicht van wat je zoal dit jaar hebt gefotografeerd!! Fantastisch ook dat je bepaalde doelen hebt bereikt die je graag wilde fotograferen. Maar ik lees ook dat je vaak alleen op pad bent en je hierdoor niet zo op je gemak voelt. Dat is jammer. Want het is juist de bedoeling dat je plezier hebt tijdens je fantastische hobby. Misschien moet je niet zulke hoge eisen stellen met bepaalde doelen. Maar gewoon spontaan fotograferen wat er op je pad komt.
  Ik zelf ga heel vaak naar de dierentuin en heb daar dan ook een abonnement van. Hierdoor ga ik op een hele ontspannen manier lekker wandelen met mijn vrouw en/of dochter of gewoon alleen en zie wel wat er zoal te fotograferen valt. Soms heb je dan geluk en andere keren kom je met wat minder foto's thuis. Maar het moet zeker geen prestige of verplichting zijn. Het gaat ten slotte om het plezier en de ontspanning die dit je geeft.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Marco. Ik denk niet zozeer dat ik te hoge eisen stel. Oke, soms ben ik wel teleurgesteld, maar vaak wordt ik juist verrast. Mijn doel is bijvoorbeeld niet: maak een prachtige foto van een zonsopkomst, maar wel: sta vroeg op zodat je de zonsopkomst kan fotograferen. Het ongemak komt meer doordat mensen vaak naar je kijken als je fotografeert. Misschien is het wel een goed idee om eens naar een dierentuin te gaan, daar loopt immers een massa aan fotograferende mensen rond.
   Groetjes Senna

   Verwijderen
 2. Wat heb je dit weer leuk en origineel gedaan, Senna. Ik vind dat je met grote sprongen vooruit gaat. Vooral de onderste rechtse foto op je laatste collage vind ik erg mooi en knap gedaan (hartjes snoepje, toch?). Ik ben het met Marco eens. Het is goed jezelf doelen te stellen, maar leg de lat niet in één keer veel te hoog. Niemand verwacht van je dat je in 1 jaar topfotograaf wordt. Zou wel leuk zijn, maar zo werkt het niet. Ik begrijp wat je bedoelt met "ongemakkelijk voelen". Vaak kijken de mensen als je fotografeert. Dat komt omdat ze niet zien en begrijpen wat er nou zo de moeite waard is. Mijn methode is om naar ze te lachen, goedendag te zeggen of uit te leggen wat er zo mooi is. Als ik de tijd heb laat ik ze wel eens op mijn schermpje kijken. Maar als ik echt aan het fotograferen ben, hoor of zie ik ze niet eens. Probeer er wat makkelijker mee om te gaan en je zult zien wat een leuke contacten je er soms mee opbouwt. Fijne jaarwisseling en doorgaan, hoor! Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Joke. (Het zijn inderdaad hartjes snoepjes.)
   Ik verwacht ook zeker niet dat ik in een keer topfoto's zal maken. Ik schrijf mijn doelen op zodat ik echt iets heb wat ik wil fotograferen en dat ook ga doen. Soms wordt je teleurgesteld en soms verrast, maar wie niet waagt wie niet wint. In feite is het ook niet erg als er mensen naar je kijken, of vragen stellen. Alleen zegt een stemmetje in mijn hoofd het omgekeerde. Wel fijn dat jij je kunt afsluiten van de mensen als je aan het fotograferen bent. Ik hoop dat ik dat stemmetje er ook van kan overtuigen.
   Groetjes Senna

   Verwijderen
 3. Hoi Senna,
  Zo leuk om te zien hoe jij doelbewust, maar vooral ook heel creatief, met je fotohobby bezig bent. Goed dat je een fiks aantal zaken van je lijst af kan strepen, maar nog beter dat er minstens zoveel plannen bijgekomen zijn.
  Dat je je niet op je gemak voelt als er mensen kijken, is vervelend. Bedenk, dat mensen eerder geïnteresseerd (of nieuwsgierig) zijn dan dat ze het raar vinden. Wellicht is Jokes methode ook een goede voor jou: als mensen naar je kijken, vertel of laat dan eens zien wat je aan het doen bent.
  Ik wens je heel veel positieve en leuke reacties toe! En verder voor 2015: alle goeds, je diploma, en veel plezier met fotograferen.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat heb je dat mooi verwoord, Corrie. Ik zal het in gedachten houden.
   Ik wens jou ook alle goeds voor 2015
   Groetjes Senna

   Verwijderen
 4. Wat leuk hoe jij je doelen hebt gesteld, en hebt gehaald. En wat ik zelf ervaar, we raken niet uitgeleerd in de fotografie, er blijven doelen, die worden steeds weer aangepast. Wensenlijstjes blijven ook, en zo hebben we toch ieder jaar weer een leuke uitdaging op fotografie gebied. Jij bent trouwens heel veelzijdig, natuur, straat, eten.....en ik vind dat je het allemaal goed doet. Heb je nog bepaalde voorkeur, of vind je het allemaal even leuk? Dat wat je schrijft over mensen die naar je kijken of vragen stellen als je met een camera in de stad loopt herken ik. Is niet altijd even leuk, maar goed, als ik dan zeg wat ik fotografeer zijn ze vaak verbaasd, omdat ze het zelf niet eens hadden gezien. In de Waterleidingduinen kan ik trouwens wel zo met de camera rondlopen, zonder gek aangekeken te worden. Is voor jou misschien wat ver weg, maar het is zeker een mooie plek om eens een dagje rond te lopen en dieren te fotograferen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Ghita. Ik heb niet echt een voorkeur voor een bepaalde fotografie richting, juist verschillende dingen proberen vind ik erg leuk. Het lijkt mij ook erg leuk om een keer naar de waterleidingduinen te gaan, maar dat is inderdaad wel erg ver weg. Gelukkig zijn er in de buurt ook veel mooie gebieden, ik ga wel eens naar de Veluwe.
   Groetjes Senna

   Verwijderen
 5. Voor je flitser is er ook een leuke optie als een cactus setje! is niet heel prijzig, en het maakt draadloos verbinding! En later uit te breiden mocht je nog een extra flitser erbij hebben!

  Leuk om te zien dat je behoorlijk wat van je lijstje kunt strepen! leuk! Het ongemakkelijke gevoel ken ik! heb er zelf ook last van en staat dan ook op mijn to do list haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip!
   Hopelijk kunnen we dit jaar allebei dat doel vervullen :)

   Verwijderen