Tutorial - nieuwe achtergrond of feestelijk tintje

08:22 Senna T. 5 Comments

 
Wil jij ook wel eens een foto een andere achtergrond geven? Ik wel! Nu heb ik een zeer eenvoudige manier ontdekt om je foto's een nieuwe achtergrond of een feestelijk tintje te geven! In deze Zo doe ik dat leg ik aan de hand van printscreens uit hoe ik dat doe met het programma 'picmonkey'.
 
 
*klik op een foto voor een vergroting!*
 
Klik op 'klik hier voor meer' voor de uitleg!


Makkelijk van start

 
Eerst heb je twee digitale foto's nodig. Één van het onderwerp en één voor de achtergrond. Voor de voorgrond heb ik een foto gekozen van een eend op tegels met wat andere eenden half op de foto. De eend wil ik nu in een groene omgeving zetten, daarvoor kies ik de achtergrond met veel gras.Met het programma picmonkey kun je gratis foto's bewerken zonder dat je een account hoeft aan te maken. Ga naar www.picmonkey.com en klik op 'edit a photo'. Kies vervolgens je foto en klik op 'openen'. Je foto word geopent. Klik dan op het icoontje voor 'textures'. Er zijn wat kant-en-klare texturen, maar het leukste is om er zelf een te maken. Kies daarvoor de bovenste: your own en vervolgens open my texture. De rest wijst zich eigenlijk vanzelf (in het engels, dat wel), maar hieronder een uitgebreide uitleg.


Nu heb je heel veel opties. Het eenvoudigste is om te kiezen Blendmode normal. De fade zet ik op 0% zodat je alleen nog maar de achtergrond ziet, als je wilt de voorgrond nog deels zichtbaar is verander dit dan. Vervolgens haal ik met de kwast heel grof de voorgrond weer tevoorschijn. 
 
 
 
Vervolgens kies je een kleinere kwastmaat (size) en klik je op 'effect', in het losse kader, om de achtergrond precies op het onderwerp te laten aansluiten. Je kunt er ook voor kiezen om randen van de kwast minder hard te laten zijn (hardnes) of de gehele kwast minder dekkend (strength).
Je kun de achtergrond ook nog verschuiven of vergroten. Klik op 'move' en versleep de achtergrond, draai hem met de pijltjes of vergroot hem met 'size'.
 
 
 
Als je tevreden bent klik dan op apply. Vervolgens kun je je foto opslaan op je computer. Klik op savedaarna kies je een bestandsgrote en klik je op save to my computer (of kies voor dropbox). Zet achter de naam van je bestand .jpg, anders wordt de foto soms niet (goed) opgeslagen.
 

Expirimenteer!

Naast een nieuwe achtergrond kun je er ook voor kiezen op een andere manier te combineren. Bij de onderstaande foto heb ik twee foto's gecombineerd met de Blend Mode screen. Probeer wat dingen uit en bekijk de resultaten! Als iets je niet bevalt kun je makkelijk weer een stapje terug met de undo button (bovenaan, pijltje naar links). Een leuk kadertje geven is ook zo gedaan!
 

 De voorgrond is een simpele foto van een blauwe druif, de achtergrond zijn bokeh lichtes gemaakt met een soort discolampje met 'sprieten'. Klik hier voor meer uileg over het maken van bokeh foto's.
Bij de onderstaande foto heb ik dezelfde werkwijze toegepast als bij de eend, alleen heb ik nadat ik het schaap in de achtergrond had geplaatst nog een keer de foto van het schaap toegevoegd, als textuur, en deze net iets verschoven. Vervolgens hem helemaal 'onzichtbaar' gemaakt behalve de delen waar het hek van de eerste foto zichtbaar was, zodat dit ook verdween (net iets ingewikkelder dan klonen, alleen daarvoor moet je de premium variant hebben).                     

 
 
 
Veel succes en plezier! Als je nog vragen hebt, kun je die altijd stellen.
Groetjes senna

5 opmerkingen:

 1. Hoi Senna,
  Nou met dat programma kun jij aardig uit de voeten. Want dit heb je effe mooi gedaan hoor. Die zaadbol zo boven de lucht, maar ook die blauwe bloem met die bokeh lichten geeft een bijzonder effect aan je foto.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk, Senna. Ik kende het niet. Zal toch eens gaan kijken. Ik vind dat je je blog heel goed hebt opgezet. Voorbeeldjes erbij. Prima gedaan. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Senna,
  Ik kon je blog eerst niet meer vinden.
  Maar nu heb ik hem wel.
  Alle foto's bekeken en er zitten hele mooie tussen!
  Groetjes Marlies

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai Senna,

  Bedankt voor de tip en de uitstekende uitleg. Ga het direct uitproberen.
  Top.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi om te zien Senna, bedankt voor je uitleg.
  Ga het zeker eens proberen.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen