Tilt-shift bewerking in Photoshop - Tutorial

04:07 Senna T. 3 Comments


Met een Tilt-shift objectief kun je foto's maken waarbij het lijkt alsof de wereld in miniatuur is gemaakt. Het ziet er vaak erg leuk uit (google maar eens op 'tilt-shift'). Zo'n lens aanschaffen kost je echter erg veel geld. Daarom heb ik geprobeerd het effect na te maken in Photoshop.

In mijn vorige artikel liet ik al een aantal foto's zien met dit effect, een deel bewerkt met Photoshop. In dit artikel leg ik uit hoe ik dat gedaan heb.

Naar mijn idee werkt het effect het best bij foto's die met een hoog standpunt zijn genomen. Maar ook bij andere foto's kan het effect grappig zijn.


er zijn vast veel verschillende manieren om het Tilt-shit effect te creeëren, vooral in de nieuwere versies van Photoshop. Ik gebruik zelf Photoshop Elements 2.0, het zal er allemaal wat anders uit zien in andere versies. Maar als je al een beetje bekend bent met Photoshop kun je deze Tutorial denk ik bij elke versie wel toepassen.

De foto die ik gebruik voor deze tutorial heb ik gemaakt vanaf een hoge toren in het plaatsje Luca, Italië.

1. Open de foto in Photoshop

2. Verhoog de verzadiging
- Ga naar: Enhance --> Adjust color --> Hue/Saturation
  Of klik op CtrL+U


- Het schuifje van Saturation een eind naar rechts verplaatsen. Zelf vind ik het effect het beste worden als je hier flink overdrijft, zodat het er niet meer realistisch uit ziet.

- Klik op OK

2. Maak de foto donkerder (indien nodig)
Het resultaat wordt naar mijn idee mooier wanneer je de foto wat donkerder maakt dan normaal.
- Ga naar: Enhance --> Adjust brightness/contrast -->Brightness/contrast
- Brightness naar links verschuiven en Contrast een beetje naar rechts

3. Dupliceer de foto(laag)
Ga naar Layers
- Klik met de rechter muisknop op de (enige) laag en selecteer Duplicate layer
- Klik op ok


4. Vervaag de tweede laag
De nieuwe laag die je nu hebt gemaakt ga je onscherp maken.
- Selecteer de bovenste laag
- Ga naar: Filter --> Blur --> Gaussian blur
- Bij Radius bepaal je hoe vaag je het wilt. Ik kies meestal tussen de 5 en 15
- Klik op OK

5. Maak gedeelte scherp
Een strook in de foto gaan we nu weer scherp maken.
- Selecteer de gum
- Zet de Opacity (ondoorzichtigheid) op ongevoor 50%
- Ga met de gum twee keer over het deel het je scherp wilt hebben. Houd hierbij de shift-toets ingedrukt om een rechte lijn te maken
- Ga met de gum één keer over het deel iets boven en onder het scherpe gedeelte, hierdoor maak je de overgang van scherp naar onscherp vager.

Sla op en je bent klaar!

Wil je nu nog de onscherpte aanpassen, ga naar stap 4
Wil je de verzadiging of het contrast aanpassen, maak dan eerst van alle lagen één laag, zodat de bewerking overal hetzelfde is. Ga naar: Layer --> Flatten Image


Het origineel:

Hopelijk kun je de Tutorial volgen, ook al is deze gemaakt op basis van de Engelse Photoshop Elements 2.0. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust. Als je deze tutorial hebt gebruikt voor een foto, zou ik het heel leuk vinden als je de (link naar) foto deelt in een reactie of de foto e-mailt

Heb je geen Photoshop, maar vind je het effect wel erg leuk: er komt eenzelfde tutorial, maar dan met het gratis online programma Picmonkey.

Bedankt voor de reacties op mijn vorige foto's!
Groetjes Senna

3 reactie(s):

Miniatuur

03:24 Senna T. 11 Comments


Ik heb nog zo veel foto's van de vakantie die ik wil laten zien. En inmiddels heb ik ook al weer heel veel nieuwe foto's gemaakt. Ik ga dus heel erg achter lopen. Aan de andere kant, komende week begint school weer (whaaa, examen-jaar!helup) en heb ik minder tijd om te fotograferen (hallo lessen,huiswerk,tentamens), maar verschijnen er dus nog wel foto's op mijn blog!

Tot nu toe heb ik mijn vakantie foto's op min of meer chronologische volgorde laten zien. Nu gooi ik de boel door elkaar omdat ik binnen dit thema meerdere keren heb gefotografeerd. Het thema is 'miniatuur'. Op vakantie heb ik me erg vermaakt met mijn moeders camera, een Sony Nex 6 symsteemcamera, die heel veel grappige effectjes heeft. Mijn favoriete effect van deze vakantie was het miniatuur effect. Zie hieronder het resultaat.Het effect was soms wel lastig te gebruiken, omdat het niet precies scherp werd waar je het wilde bijvoorbeeld. Daarom heb ik heb ik thuis geprobeerd om foto's die zonder het miniatuur-effect zijn genomen te bewerken. De foto hierboven is met het effect van de camera gemaakt, de foto onder is zonder effect gemaakt en daarna bewerkt op de computer.


 (Ja, deze jongeren waren zo gek om van die hoge rots af het water in te springen)

Ook de onderstaande twee foto's zijn op de computer bewerkt.


Wat vinden jullie van het miniatuur-effect?

Bedankt voor de reacties op mijn vorige artikel,
Groetjes Senna

11 reactie(s):

Aan alle bezoekers van mijn blog...

06:34 Senna T. 3 Comments


Natuurlijk ben ik dol op alle bezoekers van mijn blog! Bijna elke dag kijk ik wel bij de statistieken hoeveel mensen mijn artikels hebben gelezen en waar ze vandaan komen. Nog veel leuker dan die getalletjes vind ik de reacties die ik van jullie krijg. De reacties zijn bijna altijd positief, daar kan ik echt heel blij van worden en het geeft mij zelfvertrouwen. En soms ben ik nog blijer met de reacties die niet zozeer erg lovend zijn over mijn foto's, maar die juist een beetje kritiek bevatten en goede tips. Want ik vind leren erg belangrijk en (in geval van fotografie) leuk. 

Omdat ik heb gemerkt dat veel mensen blogs volgen via Facebook heb ik een pagina aangemaakt voor mijn fotoblog. https://www.facebook.com/Sennafotoblog
Hier zal van elke serie foto's minstens één foto verschijnen, met een link naar de hele fotoserie op mijn blog.


Ook heb ik een (nieuw) logo gemaakt. Eerst gebruikte ik overal een andere foto, nu kun je mij op alle sites vinden onder dit logo:Misschien waren ze je al opgevallen: de buttons aan de zijkant van mijn blog. Hiermee kom je snel op mijn facebook-, Pinterest- Google+- of Bloglovingaccount of kun je een mail sturen. 

Op miijn Pinterest-account vind je een aantal borden met fotografieonderwerpen. Ook pin ik regelmatig leuke DIY's, recepten en quotes. Ik plaats ook van elke fotoserie één foto op het bord 'Senna's Fotoblog', mocht je op de hoogte gehouden willen worden via Pinterest, dan kan dat dus.

Bedankt iedereen voor het lezen en bekijken en reageren op mijn blog!
Heb jij ook een Facebook-pagina? Deel de link in je reactie, dan neem ik een kijkje.
Groetjes Senna

3 reactie(s):

Florence - Italië

03:50 Senna T. 4 Comments

De tweede stad die we in Italië bezochten, is Florence. Omdat het een aantal uur met de auto was twijfelden we af we wel wilden gaan. Uiteindelijk zijn we toch geweest, en het was zeker de moeite waard!

De kathedraal van Florence is prachtig. De buitenkant is met verschillende kleuren marmer gemaakt en er zijn veel beelden en patronen in verwerkt. Van verschillende kanten heb ik het gefotografeerd. We zijn ook naar binnen geweest, maar dat viel erg tegen. De binnenkant was naar mijn mening erg minimaal gedecoreerd, een grote tegenstelling met de buitenkant dus.
 Deze draaimolen vond ik geweldig. Met op-en-neergaande paardjes, net zoals in de film Mary Poppins (die ik als kind heb gekeken). Jammer dat ik geen klein broertje of zusje heb waarmee ik schaamteloos zou kunnen instappen. 


Goed, die kans heb ik dus voorbij laten gaan en we zijn verder gegaan naar Ponte Vecchio. Een breede brug met heel veel (sieraden)winkeletjes. 

foto van van Ponte Vecchio vanaf een andere brug
 Verder kwamen we nog veel andere mooie gebouwen tegen.


Mooi uitzicht vanuit een museum. 


Mooi plafond van een museum

Bedankt voor de reacties op mijn vorige foto's!
Groetjes Senna

4 reactie(s):

Natuur

11:37 Senna T. 6 Comments

Rondom het appartement in het dorpje Stazzema, waar we de eerste week zaten, is veel mooie natuur. Om te wandelen was het niet erg leuk, maar wel om te fotograferen. 


Deze wagentjes hebben erg veel bewoners in die omgeving. Ze passen precies door de smalle straatjes en je kunt er makkelijk spullen in mee nemen.

Dit salamandertje wilde wel even voor de camera poseren. Ik had redelijk de tijd voordat hij wegkroop in het stenen muurtje.Op deze plan zaten heel veel mieren. Ik weet niet waar ze mee bezig waren, maar ze waren allemaal erg druk. Dit is een van de eerste foto's die ik gemaakt heb met mijn 50mm lens en close-up filter.Bedankt voor de reacties op mijn vorige foto's!
Groetjes Senna

6 reactie(s):